Gayrimenkul Değerleme

Gayrimenkul değerlemesi, taşınmaz bir mülkün değerine ilişkin olarak, gayrimenkulün konumu, büyüklüğü, niteliği, fiziksel özellikleri, bulunduğu piyasanın arz ve talep koşulları, genel ekonomik koşullar, yasallık durumu, gelir potansiyeli gibi kriterlere bağlı olarak bir tahmin ve takdir sürecidir.

Gayrimenkul değerlemesinin kapsamına başta arsa, arazi, konut, dükkan, fabrika, hastane, iş merkezi, ofis, depo, turizm tesisi, alışveriş merkezi gibi varlık türleri olmak üzere her türlü mülk tipleri girmektedir. Gayrimenkul değerlemesinin yanı sıra gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi de değerleme süreçlerinin bir parçasıdır.

Gayrimenkul değerlemesine, yalnızca bunlarla sınırlı olmamakla beraber genel olarak aşağıdaki amaçlara yönelik olarak başvurulur:

Bankalar ve diğer finansal kuruluşların finansman sağlarken aldıkları teminatın piyasa değerinin ölçülmesinde

Özel sektör ve kamu sektöründe gerçek ve tüzel kişilerden alınan teminatların karşılığının tespitinde

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ve bağımsız denetim kapsamında şirketlerin aktiflerinde yer alan varlıkların değerinin tespitinde

Sermaye Piyasası Kanunu kapsamına giren halka açık olan/olmayan anonim şirketlerin mülkiyetindeki gayrimenkullerin mevzuat gereğince değerinin tespit edilmesi süreçlerinde

Gerçek kişilerin alım-satım, mal paylaşımı ve diğer hukuki süreçlerde değerleme raporuna ihtiyaç duyması halinde

Ülkemizde 2018 yılında yürürlüğe giren, yabancı ülke vatandaşlarının yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı edinimi ve gayrimenkul alım-satım işlemlerinde

Yargı süreçlerinde itilafa konu mülklerin değer takdiri yapılması gerektiğinde

Gayrimenkul değerlemesinin Uluslararası Değerleme Standartları (UDS) hükümleri çerçevesinde bağımsız ve tarafsız bir değerleme uzmanı tarafından yapılması önemlidir.

Avan Danışmanlık Gayrimenkul olarak ekibimizle her tür gayrimenkul için Uluslararası Değerleme Standartlarına ve etik kurallara bağlı bir biçimde tarafsız ve objektif olarak değerleme hizmetleri sunmaktayız.

Kurumsal Gayrimenkul Yönetim Danışmanlığı

Ülkemizde gayrimenkuller İmar uygulaması, idari sınırların değişmesi, kadastro yenilemesi, kamulaştırma, arazi toplulaştırma vb. nedenlerden, gayrimenkulün kendi özelliklerinden veya ülke genel ekonomik görünümden kaynaklı hızlı değer değişimi yaşamaktadır. Hizmetimiz kapsamında öncelikle sahip olunan gayrimenkullerin envanteri oluşturulmaktadır. Sonrasında bağımsız birim bazında değerleme raporları hazırlanmaktadır. Hızlı değişime ayak uydurabilmek öncesi ile mevcut durumunu kıyas edebilmek, gelecek ile ilgili öngörülerde bulunabilmek amacıyla ihtiyaç doğrultusunda periyodik değerleme raporları hazırlamaktayız. Yapılan tüm çalışmalarımız ile alakalı süreç boyunca ve bitiminde yönetici özeti ile bilgilendirme yapmaktayız.

Müşterimizin isteği doğrultusunda Gayrimenkul Yönetim Sistemi yazılımı ile Kurum veya şahıslar ait gayrimenkullerin mekânsal olarak, her bir gayrimenkulün kronolojik verilerinin toplanarak bilgi bankası oluşturulmaktadır. Müşteri istediği anda online olarak verilere ulaşıp ihtiyaç duyulan bilgi ve belgeye ulaşabilmektedir.

Yabancılar İçin Tapu Değerleme

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından yayımlanan 15.02.2019 tarih 2019/1 sayılı genelge ile yabancı uyruklu kişilere artık sadece vatandaşlık başvurusunda değil, aynı zamanda alıcı veya satıcı olarak taraf oldukları tüm satış işlemlerinde de ‘gayrimenkul değerleme raporu’ zorunluluğu getirilmiştir.

4 Mart 2019 tarihinden itibaren geçerli olan ve değerleme sektörünün faaliyet alanını genişleten bu genelge uyarınca BDDK tarafından yetkilendirilen gayrimenkul değerleme kuruluşlarınca hazırlanacak değerleme raporlarında, uluslararası değerleme standartları ve diğer mevzuat ile uygulama prensipleri geçerli olacaktır.

T.C. Vatandaşlık: 9.09.2018 Tarihli ve 30540 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yabancıların, Türk Vatandaşlığını kazanabilmeleri için 250.000,-USD değerinde taşınmaz satın almaları yeterli olacaktır. Gayrimenkulün tapuda beyan edilen değerinin 250.000 USD’nin üzerinde olup olmadığını Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Gayrimenkul Değerleme Şirketleri ve BDDK listesinde yer alan Gayrimenkul Değerleme Şirketleri tarafından hazırlanmış değerleme raporlarınca onaylanır.

değerleme & danışmanlık

Değerleme
Hizmetleri

Değerleme Standartlarına, Kanun ve Yönetmelik düzenlemelerine esas olarak her türlü gayrimenkul değerleme çalışması hizmetini, adil, objektif ve bağımsız bir şekilde sunmaktadır.

Kurumsal
Danışmanlık

Değerleme hizmetlerimiz dışında siz değerli müşterilerimizin gayrimenkul portföylerinin en etkili hangi yöntemle yönetilmesi gerekliliğinin cevabını bulmanız için kurumsal danışmanlık hizmetleri de sunulmaktadır. 

Değerleme
Raporu

Türk Vatandaşlığına Geçiş İçin Gayrimenkul Değerleme Raporu hizmeti  şirketimiz tarafından verilmektedir.